Ministrul de externe al Ungariei, în vizită oficială la București

În contextul tensionării relațiilor bilaterale dintre București și Budapesta, ca urmare a discuțiilor aprinse pe seama autonomiei Ținutului Secuiesc, ministrul ungar al Afacerilor Externe a sosit astăzi într-o vizită oficială în România.

Acesta s-a întâlnit la București cu omologul său român, Bogdan Aurescu, pentru a dezbate problemele iscate între diplomația celor două țări europene. Cei doi miniștri ai Afacerilor Externe au susținut o conferință de presă comună.
Bogdan Aurescu a declarat că România este profund interesată să iasă din logica provocărilor și a confruntărilor și propune crearea premiselor conturării unei relații româno-ungare constructive, civilizate, moderne, pragmatice și europene.
Vizita ministrului ungar are loc cu o săptămână înainte de marcarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Prin tratat au fost stabilite frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor – stat devenit ulterior Iugoslavia, România şi Cehoslovacia.
În 2019, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o hotărâre de comemorare a 100 de ani de la încheierea tratatului prin care, în opinia maghiarilor, a fost destrămată Ungaria istorică. Recent, prim-ministrul ungar Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania.
În cadrul conferinței de presă din Capitală, ministrul ungar al Afacerilor Externe i-a lansat omologului său român invitația de a face o vizită oficală la Budapesta pentru a continua dialogul constructiv început la București.
Înaintea plecării spre capitala țării  noastre, Szijjártó Péter a postat pe Facebook câteva remarci cu privire la relația bilaterală dintre România și Ungaria.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris pe Facebook, oficialul ungar.

Marți seara, Szijjártó Péter are programată o conferință de presă la Cluj, alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia. Apoi, MAE a anunțat că ministrul ungar va veni și la București.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole