UE nu ne mai lasă să ne promovăm produsele autohtone

Uniunea Europeană dă încă o dată dovadă că România este considerată o țară de mâna a III-a, o piață de desfacere și atât!

Mai nou, românii nu mai au voie să-și promoveze produsele alimentare autohtone, în propria țară, în marile lanțuri de magazine.
Mai exact, în supermarketuri au fost interzise etichetele care promovează produsele românești, iar cumpărătorii nu vor mai putea face diferența între produsele sutohtone și cele de import. Mai mult decât atât, autoritățile române au adoptat aceste modificări legislative ca și cum ar fi vrut să treacă neobservate.
Vorbim despre Legea 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, modificări făcute printr-o directivă sub presiunea Bruxelles-ului.
O decizie de-a dreptul scandaloasă, putem spune, întrucât România chiar are nevoie să-și promoveze produsele autohtone, pentru a-și susține producătorii și economia. Mai mult decât atât, țări precum Olanda, Germania sau Franța își pot promova prorpiile produse, sintagma fiind interzisă doar în România.
Președintele Asociației Fermierilor din România și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a explicat de ce au fost interzise cuvintele „Produs în România” pe rafturile din magazinele din țară.

”Am făcut o lege care era normal să fie pentru producția românescă și pentru produsul românesc. Bruxelles, în momentul în care a văzut-o, a citit-o și a spus foarte clar: ”Ilegal pentru România dacă nu modificați” și ne-a spus să scoatem pe rând: produs românesc, filieră scurtă, ”scoateți, scoateți, scoateți, scoateți, pentru că altfel intrați în ilegalitate”.
Când a fost totul scos, a zis: ”acum gata, puteți să o promulgați (n.r. legea)”. Am discutat cu domnul Stănescu, președintele comisiei de Agricultură și mi-a spus foarte clar că au fost obligați de Comisia Europeană să facă chestiunea asta pentru că altfel ne amendau de ne mergeau fulgii. Dacă nu schimbam, primeam niște amenzi usturătoare. Ni s-a dat dispoziție!” a declarat Adrian Rădulescu.

Această decizie europeană, aplicată numai României, a stârnit reacții și în rândul sindicatelor din industria alimentară. De remarcat că la începutul anului 2017, a fost adoptată o lege care îi obliga pe marii comercianți, care își desfășoară activitatea în România, să dețină la raft produse românești în proporție de 51 %.
Această obligație a fost revocată chiar în luna aprilie a acestui an, în plină pandemie, în favoarea retailer-ilor occidentali. Singurii care pot fi trași ”de urechi” în această privință sunt politicienii care, în unele cercuri și în anumite privințe, pot fi considerați chiar trădători.
Redactor: Daniel Albu

Cele mai Accesate Articole