Catastrofă ecologică în Rusia

Alertă în Rusia! Preşedintele Vladimir Putin a decretat miercuri starea de urgenţă în oraşul Norilsk din regiunea arctică.

Liderul de la Kremlin a aprobat instituirea acestei măsuri după o deversare masivă de produse petroliere în râul Ambarnaya. Catastrofa ecologică din nordul îndepărtat al Rusiei s-a petrecut la data de 29 mai, când cel puţin 20.000 de tone de combustibil s-au deversat accidental în acest râu şi în sol în urma prăbușirii unui rezervor de carburant la o centrală din apropiere de Norilsk, deţinută de o subsidiară a Norilsk Nickel, principalul producător mondial de nichel şi paladiu. Cazul a provocat îngrijorare în rândul ecologiştilor şi al localnicilor. Potrivit agenţiei de stat ruse pentru protecţia mediului, 15.000 de tone de produse petroliere s-au scurs în râu, iar alte aproape 6.000 de tone în subsol.
Imaginile din satelit publicate de ONG-ul ecologist WWF prezintă zone mari roşii, provocate de combustibil, care acoperă râul local Ambarnaya. Pe reţelele de socializare, mai mulţi localnici au postat videoclipuri care arată părţi ale cursului de apă poluate. Imaginile de la fața locului au arătat că râul poate susține focul.
Șeful statului rus s-a arătat consternat să descopere că autorităţile locale au aflat despre poluare abia la două zile după accident, din social media. În timpul unei videoconferințe, Putin și-a exprimat furia cu privire la modul în care a fost tratat gravul incident ecologic și l-a mustrat aspru pe șeful filialei Norilsk Nickel, după ce autoritățile au declarat că incidentul  nu a fost raportat cu promptitudine de compania în cauză. Guvernatorul regiunii, Alexander Uss, i-a spus înainte preşedintelui rus că a aflat despre deversare duminică, după ce au apărut „informaţii alarmante în social media”.
Putin a precizat că susţine propunerea de decretare a stării de urgenţă în zona afectată, întrucât astfel sunt facilitate operaţiunile de curăţare.
Liderul de la Kremlin a ordonat o anchetă privind accidentul, iar un manager al centralei a fost reţinut.
Reprezentanţii Norilsk Nickel au transmis într-un comunicat că incidentul a fost raportat „rapid şi corespunzător” și a avut loc după ce pilonii care susţin rezervorul au început să se scufunde. Întreaga zonă este construită pe permafrost, care a început să se topească având în vedere modificarea climei. Petrolul s-a scurs pe 12 kilometri, colorând în roşu unele porţiuni ale râului Ambarnaya.
De precizat că referendumul care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 se va ține la 1 iulie. Liderul de la Kremlin a anunțat această dată la finalul unei reuniuni prin videoconferință, difuzată pe larg la televizor, cu responsabili politici, electorali și de sănătate. Președintele a explicat că dorește să se asigure că nimic nu împiedică organizarea votului, fie că este vorba despre situația epidemiologică, chestiuni logistice și legale, dar și de examenele de bacalaureat din Rusia.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole