Ziua Universală a iei sărbătorită la Medgidia

A devenit o tradiție ca Ziua Universală a iei să fie sărbătorită la Medgidia. Pentru a arăta cât de mult prețuiesc Portul Românesc, locuitorii acestui oraș s-au îmbrăcat în ii și au luat parte la evenimentul organizat de Primăria Municipiului Medgidia și Casa de Cultură I.N. Roman.

Costumul popular românesc îşi are originile în vremea tracilor, geţilor şi dacilor, confecţionarea lui fiind transmisă din generaţie în generaţie, de la mamă la fiică, de la bunică la nepoată.  Deşi nu se preda la şcoală, arta cusutului s-a păstrat şi a evoluat, iile fiind cele care au ajuns până în zilele noastre. Acum le regăsim în muzee, dar şi pe stradă în portul oamenilor şi le sărbătorim în fiecare an la data de 24 iunie de Ziua Universală a Iei.
Evenimentul a cuprins o expoziție de ii și unelte tradiționale românești, dar și momente artistice ce au avut ca scop promovarea tradițiilor moștenite din timpuri străvechi.
Ziua Universală a Iei a fost inițiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 și a devenit în scurt timp un eveniment global sărbătorit pe 6 continente în peste 50 de țări.
Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin

Cele mai Accesate Articole