Alegeri în Rusia

Circa 76% dintre ruşi au votat până în prezent în favoarea reformelor constituţionale care i-ar putea permite preşedintelui rus Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

Cel puțin asta arată sondajele realizate la ieşirea de la urne de Institutul de sondare a opiniei publice din Rusia, în timp ce mai rămân trei zile de scrutin.
Votul naţional asupra reformelor constituţionale a început la 25 iunie în Federaţia Rusă şi se desfăşoară timp de şapte zile, până la 1 iulie, pentru a evita aglomeraţia la birourile de votare pe fondul pandemiei de coronavirus. Rușii își pot exercita opțiunea și în secții organizate în autobuze, corturi, gări, terenuri de joacă sau chiar online.
Dacă vor fi aprobate, aceste modificări îi vor permite lui Vladimir Putin să candideze încă de două ori la preşedinţie, după ce mandatul său actual expiră în 2024.
În timp ce 76% dintre cei care au votat până în prezent s-au pronunţat în favoarea reformelor, 23,6% dintre persoanele care au acceptat să fie chestionate după ieşirea de la urne au spus că au votat împotrivă și doar 0,4% sunt buletine nule sau voturi albe.
Institutul a declarat că a intervievat 163.124 de alegători la 800 birouri de votare în 25 regiuni ruse în perioada 25-28 iunie.
Rezultatele sunt aproape în linie cu proiecţiile realizate înainte de vot pe baza sondajelor precedente ale celor realizate la ieşirea de la urne de Institutul de sondare a opiniei publice din Rusia.
Pentru a încuraja populația să meargă la vot, autoritățile de la Moscova au inițiat un demers mai puțin obișnuit și vor organiza o tombolă.
Criticii Kremlinului declară că acest referendum este un simulacru şi şi-au exprimat temerile că votul va fi falsificat.
Institutul de sondare a opiniei publice din Rusia şi-a justificat decizia de a publica aceste rezultate înainte de încheierea scrutinului printr-o cerere mare de acest tip de informaţii, în contextul absenţei unei interdicţii legale, şi a respins ideea că o astfel de publicare ar putea avea un efect asupra desfăşurării votului.

”Legea nu ne interzice. Și dacă nu este interzis prin lege, ce fel de presiune (asupra procesului electoral) ar putea fi?”, a explicat Valeri Fiodorov, directorul acestui institut.

La Ambasada Rusiei la Bucureşti şi Consulatul General din Constanţa vor fi organizate, pe 1 iulie, secţii de votare pentru votul general privind aprobarea modificărilor la Constituţia Federaţiei Ruse.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole