Biserica Rusă, îngrijorată de soarta Catedralei Sf. Sofia

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut luni autorităţilor turce să dea dovadă de “prudenţă”, declarându-se “îngrijorată” de dorinţa afişată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan de a reconverti fosta bazilică Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee.

Într-un comunicat, patriarhul rus Kirill s-a declarat “profund preocupat” de o posibilă schimbare de statut a “unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”, “deosebit de drag Bisericii Ruse”, moştenitoarea tradiţiilor bizantine.

“Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus – în trecut ca şi azi – cu amărăciune şi indignare. O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre.”, a avertizat patriarhul Moscovei.

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat joi o cerere de transformare a fostei bazilici Hagia Sophia într-o moschee, măsură pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o solicită cu riscul creării de tensiuni cu mai multe ţări.
Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.
Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul. Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să “o ofere umanităţii”.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole