Mort în misiune, familia nu primește despăgubiri?

Familia unui polițist mort în misiune pe litoral a cerut 20.000 de euro despăgubiri, dar nu primește niciun leu. Tragedia s-a întâmplat în 2017 când un agent  din cadrul IPJ Vaslui, detașat pe litoral, a murit în urma unui accident rutier produs în timpul unei intervenții. Deși a fost considerat accident de muncă, de 5 ani familia își tot cere dreptul legal, prin instanțe. Vă avertizăm că urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Tragedia s-a întâmplat în urmă cu 5 ani, între localitățile 2 Mai și Vama Veche. Polițistul Ioan Hriscu, 53 de ani, lucra de 24 de ani în cadrul Poliției Municipiului Vaslui, iar vara se număra printre agenții detașați să asigure ordinea publică pe litoral. Cu trei zile înainte de a-și încheia misiunea la mare, în noaptea de 27 iulie, polițistul din Vaslui a murit . A pătruns pe un drum naţional, iar  la efectuarea virajului la stânga a fost acroşat de un alt autoturism condus cu viteză de un tânăr de 22 de ani din Constanța. În urma impactului violent, autospeciala poliției s-a transformat într-un morman de fiare, polițistul din Vaslui a murit, iar colegul său de echipaj, un jandarm din Constanța, a fost rănit.
În urma anchetei interne declanșate la IPJ Constanța, decesul lui Ioan Hriscu a fost încadrat în categoria accidentelor de muncă. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, în cazul polițiștilor care își pierd viața în timpul misiunilor, statul acordă o despăgubire în valoare de 20.000 de euro familiei.  Soția polițistului a dat în judecată IPJ Vaslui, însă, într-o primă instanță, a pierdut procesul. Cererea sa a fost respinsă, motivându-se că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru acordarea acestor despăgubiri, întrucât încă „nu era stabilită cauza producerii evenimentului și vinovăția persoanelor implicate în accidentul rutier”.  Judecătorii au decis că polițistul a fost vinovat pentru accident. Decizia a nemulțumit-o pe femeie care s-a adresat Tribunalului Vaslui pentru acordarea despăgubirilor.
În timpul procesului, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au finalizat ancheta penală, dispunând clasarea dosarului. Vinovat de producerea accidentului rutier a fost găsit polițistul aflat în misiune.Potrivit procurorilor, chiar dacă se grăbea să ajungă la o intervenție, fiind dirijat prin dispecerat, avea obligația să se asigure atunci când a pătruns de pe drumul secundar pe drumul național. Raportându-se la soluția Parchetului, Tribunalul Vaslui a respins și el solicitarea soției polițistului privind acordarea despăgubirilor.  Pe 20 mai, soția polițistului a contestat decizia instanței, dosarul urmând a fi judecat, în calea de atac, la Curtea de Apel Iași.
Redactor: Larisa Hogea
Articolul Mort în misiune, familia nu primește despăgubiri? apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole