ANAF: Telefoane mobile în valoare de aproape 43 milioane de lei, vândute online, fără fiscalizarea veniturilor

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au identificat o firmã cu sediul în București, prin intermediul cãreia, în perioada 2019–2021, s-au vândut online telefoane mobile de ultimã generație și s-au obținut venituri totale de aproape 43 milioane de lei, fãrã a fi înregistrate și declarate. Astfel, reprezentanții firmei au cauzat un prejudiciu total de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adãugatã, impozitul pe profit și impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente. Pentru asigurarea recuperãrii prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudã fiscalã vor sesiza organele de urmãrire penalã.
În cadrul controalelor, inspectorii antifraudã fiscalã au constatat cã reprezentanții firmei livrau personal în București și vindeau telefoanele direct din portbagajul mașinii. În țarã au expediat peste 17.000 de colete, cu plata ramburs, prin intermediul unor firme de curierat, cãrora le-au declarat identitãți fictive. Inspectorii DGAF au constatat cã nu se desfãșura nicio activitate comercialã la sediul declarat, iar la aceeași adresã sunt înregistrate peste 500 de alte firme.
Pentru disimularea legalitãții comercializãrii, produsele erau livrate cu opțiunea de verificare a coletului la livrare și erau însoțite de înscrisuri cu aparențã de facturã, cumpãrãtorii fiind în imposibilitatea de a beneficia de drepturile legale și de garanția produsului.
Mai mult, firma era inactivã și accepta plãți doar în numerar, semne vizibile ale unor nereguli fiscale.
Verificãrile vânzãrilor online de bunuri cu livrare prin curier vor continua pentru asigurarea fiscalizãrii încasãrilor.
Direcția Generalã Antifraudã Fiscalã recomandã tuturor comercianților, persoane fizice sau juridice, care au realizat vânzãri online, sã se asigure cã au achitat toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

Sursa: ANAF
 

Cele mai Accesate Articole