Liderii UE susțin Ucraina, dar se opun aderării rapide

După ore întregi de dezbateri despre războiul din Ucraina, liderii Uniunii Europene au promis sprijin pentru  Kiev și pentru refugiații care fug de război, însă nu în procedură de urgență pe care o solicitase Zelenski.
În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida și mai mult legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene.
Potrivit publicației Politico, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că UE tratează deja cererea Ucrainei, dar că evaluarea Comisiei va dura.

Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. Toată lumea este șocată, însă va dura timp – luni, poate ani, până să ajungă la un rezultat. Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană., a declarat Mark Rutte.

Deși declarația a fost publicată la sfârșitul primei zile a summit-ului nu a existat nicio reacție imediată din partea guvernului ucrainean. Liderii au promis o serie de alte asistențe pentru Ucraina, dar și că vor ajuta la reconstruirea Ucrainei după război.
Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucrainei democratice odată ce atacul rusesc va înceta”, au declarat liderii. Suntem hotărâți să creștem și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și rămânem pregătiți să acționăm rapid cu alte sancțiuni.
 
Totodată, în urma dezbaterii din prima zi a summit-ului de la Versailles, Consiliul a solicitat Comisiei să emită un aviz cu privire la cererile de aderare din Republica Moldova și Georgia.
Sursa: Politico.eu
Foto: Euronews
Articolul Liderii UE susțin Ucraina, dar se opun aderării rapide apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole