Poliţia Română, dotată cu 45 de laboratoare mobile de educaţie rutieră. Ministrul Lucian Bode vorbeşte despre “un carnagiu pe şosele”


MAI anuntă că 45 de echipamente complexe, destinate educației rutiere, intră de astăzi în dotarea Poliției Române, în cadrul structurilor teritoriale și centrale ale poliției rutiere.

Aceste laboratoare educaționale mobile au ca scop conștientizarea și responsabilizarea tuturor actorilor din societate, care din postura de participanți la trafic se expun riscurilor majore atunci când încalcă regulile de circulație.
“Conștientizăm cu toții amploarea acestui fenomen social care a atins dimensiuni dramatice.
În ultimii trei ani, au avut loc, în medie, zilnic, 18 accidente grave, soldate cu cinci pierderi de vieţi omeneşti. Astfel, o comunitate de mărime medie din România dispare la fiecare 3 ani doar ca urmare a accidentelor rutiere.
Asistăm, așadar, la un adevărat carnagiu pe șosele, ceea ce ne plasează, din păcate, pe un loc deloc onorabil în ierarhia țărilor europene cu un număr ridicat de decese ca urmare a producerii de accidente rutiere.
Doar prin promovarea unei conduite responsabile, prin diversificarea mijloacelor de detectare a încălcărilor regulilor de circulație și sancționarea lor când acestea reprezintă un pericol social putem a inversa acest raport.
Siguranța rutieră și eforturile pentru sporirea acesteia nu se rezumă doar la elaborarea de documente programatice și la planurile de implementare ale unei astfel de strategii. Aceste documente sunt importante, dar ceea ce facem mai departe pentru operaționalizarea lor contează și mai mult.
De aceea, viziunea pe care o promovăm este axată pe interacțiune, prezență activă pe teren și în școli, precum și prin promovarea de campanii naționale de educație rutieră”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Potrivit acestuia, principalele trei cauze ale accidentelor grave se menţin aceleaşi în ultimii trei ani: viteza excesivă, indisciplina în trafic a pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere, fie a pietonilor, fie vehiculelor.

Cele mai Accesate Articole