Eroii din adâncuri se antrenează la Constanța

Nu doar hotelierii și patronii din turism se pregătesc zilele acestea pentru o vară de foc ci și salvatorii din adâncuri. Scafandrii de la ISU Dobrogea au chemat colegi din alte 9 județe să fie gata pentru orice apare în weekend-urile aglomerate ale verii. Sunt antrenamente intense pe care le fac în fiecare zi în mare, iar scenariile după care acționează foarte grele.

Cel mai greu pentru un scafandru este sa caute pe fundul mării, în zone unde nu vede nimic. Salvatorii ISU s-au scufundat astăzi la 27 de metri în largul mării pentru a gasi un obiect care a fost pus acolo de instructori.
Nimic nu se compară cu scufundarea în mare, când vine vorba de salvări. Cu cât mai mare este adâncimea, cu atât mai mare e și presiunea care apasă pe corpul celui care să scufundă. Si asta nu este tot: valurile și curenţii de adâncime pot creea probleme pentru un scafandru salvator.
Scafandrii ISU sunt alarmați de câteva zeci de ori în fiecare vară. Cele mai multe cazuri apar atunci când persoana înecată ajunge din cauza curenţilor şi a valurilor sub stabilopozi, departe de locul unde a fost vazută de turiști și martori, ultima oară. Iar ca să o scoată dintre stânci scafandri trebuie să improvizeze tot felul de unelte și tiroliene.
 
La ISU Dobrogea, scafandrii au costume speciale pentru misiunile sub apă. Sunt echipamente complexe menite să-i protejeze și să îi țină în siguranță mult timp la zeci de metri adâncime. Pe lângă tehnicile de scufundare, pompierii testează și capacitatea de rezistență la frig și coordonarea în apa foarte rece dar și anduranța echipamentelor specifice la condiții extreme. Pericole sunt la tot pasul.
Scafandrii ISU Dobrogea și colegii detașați la mare din cele 9 județe vor fi în alertă pe litoral până la începutul lunii septembrie.
Reporter: Cristina Niță: Imagine: Ionuț Constantin
 
Articolul Eroii din adâncuri se antrenează la Constanța apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole