Lansare de carte: Stanislaw Lem - Ciberiada și Expoziție: Bestiarul lui Lem ilustrat de Mroz - 8 iunie 2022

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Institutul Polonez din București și Editura Curtea Veche Publishing, organizează Miercuri, 8 iunie 2022, ora 17:00, vernisajul expoziției Bestiarul lui Lem ilustrat de Mroz și la ora 18:00, în Aula Bibliotecii, lansarea cărții scriitorului Stanislaw Lem, Ciberiada (Curtea Veche Publishing, 2021), în prezența traducătoarei Ioana Diaconu-Mureșan, a Katarzynei Zalaszewska, Coordonatoare de Proiecte la Institutul Polonez și a prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene.


 Aflat pe primul raft al romanelor științifico-fantastice din literatura universală, cartea polonezului Stanislaw Lem a fost ecranizată de două ori, o dată de către renumitul regizor rus, Andrei Tarkovski, în 1972, cu numele Solaris și de către regizorul american Steven Soderbergh, cu același nume, în 2002. Prima ecranizare a rămas un reper esențial în filmul de artă și pentru că regizorul sesiza și miza metafizică a romanului, care depășea cu mult cadrul convențiilor de gen. Deși avem o poveste cu roboți, cu inteligență artificială extrem de avansată, omenescul, cu toate vulnerabilitățile lui, este prezent peste tot, contaminează tot, inclusiv inanimatul. Romanul lui Lem este o uluitor de complexă parabolă științifico-fantastică despre condiția umană, despre idealul său prometeic-faustic al omului de a-l concura pe Dumnezeu întru Creație și Cunoaștere.


Lansarea va fi urmată de un dialog al prezentatorilor cu publicul și de o sesiune de autografe.


Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.



 

Cele mai Accesate Articole