Angajații ARSVOM au protestat în fața Prefecturii Constanța

Proiectul viitoarei Agenții Naționale de Urgență, care ar reuni toate serviciile de salvare din domeniul civil, scoate lumea în stradă la Constanța. Angajații Agenției de Salvare pe Mare au protestat astăzi în fața Prefecturii față de intenția Guvernului de a le desființa instituția, prin trecerea ei la Ministerul de Interne. Protestatarii le cer autorităților ca agenția să rămână civilă.

Marinarii, ofițerii, scafandrii și personalul Tesa spun că agenția ar trebui să rămână în continuare în subordinea Ministerului Transporturilor. Cea mai mare temere a lor este că vor fi concediați.
Mai mult decât atât, 80% dintre marinarii civili depășesc limita de vârstă acceptată de catre Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Aceștia vor fi primii vizați de concedieri.
Temerile angajaților nu sunt gratuite. La sfârșitul anului trecut, în presă a apărut un document în stadiu de proiect al viitoarei Agenții Naționale pentru Situații de Urgență. ANSU ar fi urmat să devină o autoritate de stat autonomă, o instituție militarizată, parte a sistemului de securitate națională și cu reprezentare în Consiliul Suprem de Apărare al Țării. În subordinea ANSU ar trebui să treacă numeroase instituții aflate până în prezent la Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Sănătății, Serviciului de Telecomunicații Speciale si la autoritățile locale.
Însă Departamentul pentru Situații de Urgență a dezminițit informațiile de înființare a Agenției Naționale pentru Situații de Urgență. Chiar și așa, marinarii tot se tem. ARSVOM are în prezent 173 de angajaţi, dintre care 143 sunt scafandri şi personal ambarcat, număr insuficient pentru desfăşurarea activității în condiții bune. În ultimii zece ani Agentia de Salvare pe Mare a salvat peste 600 de persoane aflate în pericol pe mare.
 
Reporter: Cristina Niță; Imagine: Ionuț Constantin
 
Articolul Angajații ARSVOM au protestat în fața Prefecturii Constanța apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole