Caniculă în România. Celulă de criză pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă înfiinţarea unei celule de criză care să monitorizeze efectele produse de temperaturile foarte ridicate aşteptate în perioada următoare.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis lerte Cod galben şi Cod portocaliu de temperaturi ridicate şi disconfort termic, care vizează peste trei sferturi din ţară în perioada 22 – 24 iulie.
Disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
“Am discutat cu reprezentantul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi prognozele pentru perioada imediat următoare evidenţiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcină Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ca, la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, să funcţioneze, începând de mâine, o celulă de criză care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
”În felul acesta, Departamentul pentru Situații de Urgență va coordona activitatea la nivel național. Împreună cu celelalte ministere de linie, vom lua măsuri de informare a populației. Vom lua măsuri de coordonare cu organizațiile neguvernamentale și cele de voluntari pentru identificarea persoanelor vulnerabile și stabilirea de măsuri pentru sprijinul acestora.
Pe linia Ministerului Sănătății, vă rog să avem un pachet de informații astfel încât cetățenii să poată să aibă cunoștință despre efecte și, desigur, punctele de ajutor care vor fi instalate ca urmare a deciziei de la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și, desigur, ca urmare a deciziilor care vor fi luate la nivelul autorităților locale.
De asemenea, la nivelul Guvernului va exista o platformă de informare cu toate aceste date și informații, de asemenea elementele de prognoză, astfel încât să putem să avem toate măsurile de prevenire luate și, desigur, toate echipamentele operative pentru a putea să intervenim în caz de nevoie”, a adăugat premierul.
.
 

Cele mai Accesate Articole