Aglomerație în vămi, în minivacanța de Sf. Maria. A fost suplimentat numărul polițiștilor de frontieră

Minivacanța de Sfânta Maria reprezintă un  prilej pentru mulți cetățeni români de a călători în afara granițelor ţării, iar Poliția de Frontieră estimează  o creștere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei, pentru persoane şi mijloace de transport, în special la frontiera cu Ungaria și Bulgaria.
În acest context,  pentru fluidizarea traficului rutier, a fost suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor documentelor de călătorie. În această perioadă, la nivel național, aproximativ4.000 polițiști de frontieră vor desfășura, zilnic, activități de supraveghere și control a frontierei de stat.
Va fi folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere a frontierei, iar în limita configuraţiei acestora, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.
Deoarece formalităţile specifice la frontierele interne ale Uniunii Europene se efectuează în comun cu poliţiştii de frontieră ungari, respectiv bulgari, au fost contactate autorităţile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul să se desfăşoare cu operativitate, dar şi cu respectarea metodologiei de lucru.
În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche, IGPF recomandă călătorilor utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud.
La frontiera româno-bulgară sunt operaţionale 10 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier:

pe raza jud. Giurgiu :  P.T.F. Giurgiu – Ruse
pe raza jud. Dolj : P.T.F. Calafat – Vidin
pe raza jud. Teleorman : P.T.F. Turnu Măgurele – Nicopol (Bac)

P.T.F. Zimnicea – Svistov (Bac)

pe raza jud. Călăraşi : P.T.F. Călăraşi/Chiciu (Bac)
pe raza jud. Constanţa : P.T.F. Vama Veche

P.T.F. Ostrov – Silistra
P.T.F. Negru Vodă – Kardam
Tot pe raza judeţului Constanţa, sunt deschise traficului, P.T.F. Lipnița – Kainardja şi P.T.F. Dobromir – Krushari,  pentru autovehicule până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.
Acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor, pe litoralul Mării Negre şi în Delta Dunării
În Delta Dunării şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, acţionează permanent pentru supravegherea şi controlul frontierei maritime şi fluviale, dar şi pentru combaterea migraţiei ilegale, contrabandei, exploatării ilegale a resurselor minerale şi biologice şi poluării deliberate a mediului acvatic.
În acelaşi timp, se acordă atenţie deosebită controlului navelor şi al ambarcaţiunilor, căutării şi salvării vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip “ search and rescue “), protecţiei obiectivelor aflate în zona de competenţă, respectării normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în zona de competenţă etc.
De asemenea,  este atrasă atenţia  persoanelor  care-şi  vor  petrece concediul pe litoral să nu se aventureze la distanţă mare de ţărm şi să nu utilizeze ambarcaţiuni neadecvate pentru navigaţie, în special când vremea este nefavorabilă. În situaţii de urgenţă pe mare, recomandăm cetăţenilor să solicite sprijinul autorităţilor, apelând numărul de urgenţă „ 112 ”.
Sursa: Politia de Frontieră

Cele mai Accesate Articole