Ministerul Educației anunță bani pentru transportul elevilor din mediul rural. Alocație „forfetară” de 200-300 de lei pe lună

Guvernul va aproba o hotărâre prin care toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectivă socio-economică vor beneficia de burse sociale în cuantum de 200 de lei, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Elevii din mediul rural ar putea să aibă o alocație forfetară care „poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei”
Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toți cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență, despre care am discutat, și care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda ședinței de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu față de condițiile de până acum.
Este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu; o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei.
Sunt aceste alocații forfetare pentru ca peste o sută mii de elevi să poată ajunge la școală. Aceste alocații forfetare, conform proiectului de ordonanță de urgență, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă, şi avem județe precum Suceava și Constanța, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte județe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente și alocația forfetară va putea să crească cu 50%.
Foarte important de precizat: bursele sociale se asigură prin bugetele autorităților locale, de la bugetul de stat, iar transportul tuturor elevilor din România, de acasă la școală dus-întors, se asigură din bugetul Ministerului Educației. În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu, alocații de transport, și dacă are performanță, poate primi, conform proiectului de hotărâre de guvern de astăzi și bursă de performanță de 500 de lei.
Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică, ce merge la școală, poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună. Încă o precizare: bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocația de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului școlar, pentru că are ca destinație mersul la școală. Dacă am extinde bursele sociale și la elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, am avea dificultăți tocmai cu plata acestor burse copiilor care sunt în dificultate și care au nevoie de aceste burse. Este un mod prin care am clarificat acest sistem. Este un mod care pregătește noul sistem ce va intra în vigoare odată ce vor fi adoptate legile educației – “România Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.

Cele mai Accesate Articole