Proiectil de artilerie, descoperit în zona Eforie Nord

O grupă de scafandri militari EOD din compunerea Forțelor Navale Române a executat joi, 22 septembrie, o misiune de extragere a unui proiectil de artilerie din capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil, care desfășura lucrări de amenajare a plajei la distanța de o milă marină (aproximativ 2 km) de Eforie Nord.
În jurul orei 11.00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcațiune rapidă, din portul militar Constanța, iar la ora 12.20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăți care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice.
Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranța de navigație a utilajului maritim. Procedura utilizată de specialiștii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice și cu acordul comandantului navei solicitante, iar intervenția a fost finalizată la ora 14.00.
Secția de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.
Sursa: Fortele Navale

Cele mai Accesate Articole