Rompetrol Rafinare, afaceri de aproape 5 miliarde de dolari la nouă luni

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele 9 luni ale anului, o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari și un profit operațional (EBITDA) de circa 327 de milioane de dolari, ca urmare a cotațiilor de piață mai mari, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut.
Marja europeană de rafinare a crescut cu 107,9 USD/MT
În primele 9 luni din 2022, marja europeană de rafinare a crescut cu 107,9 USD/MT și s-a situat la un nivel mediu de 120,5 USD/MT. Indicatorii au fost influențați, în principal, de redresarea continuă a cererii de produse rafinate.

Rompetrol Rafinare continuă să reprezinte un factor de stabilitate în industrie, la nivel local și regional. Perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost una complexă, cu provocări în aprovizionarea de materie primă, cu o revizie terminată cu succes și în graficul propus și cu un context complicat în zona Mării Negre. Cu toate acestea, ne-am aliniat producția și vânzările, astfel încât să venim în sprijinul cererii crescute din țară și ne-am concentrat pe eficientizarea fluxurilor operaționale și maximizarea performanțelor, în condiții de siguranță și protecție a mediului înconjurător, a declarat Felix Crudu – Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

O treime din produsele obținute, către piața externă
În perioada ianuarie – septembrie 2022, Rompetrol Rafinare, prin rafinăriile Petromidia Năvodari, Vega Ploiești și Divizia de Petrochimie, și-a orientat circa o treime din produsele obținute către piața externă. Valoarea totală a exporturilor realizate depășește 1,27 de miliarde de dolari, însumând peste 1,28 de milioane de tone vândute.
Rompetrol Rafinare a rămas, și în 2022, un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de aproape 440 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului și peste 1,13 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2022.
Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).
Profit operațional (EBITDA) de circa 343 de milioane de dolari, în 9 luni
Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins aproape 1,6 miliarde de dolari în T3 2022, respectiv 4,16 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2022 și un profit operațional (EBITDA) de circa 343 de milioane de dolari, în perioada ianuarie – septembrie 2022.
În primele 9 luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime, obținând o producție de aproximativ 1 milion de tone de benzină și 1,97 milioane de tone de carburanți diesel și Jet A1. Vânzările de carburanți au fost concentrate în proporție de peste 60% pe piața internă.
În trimestrul III al anului, gradul de utilizare a capacității de rafinare a fost la nivel maxim, de 100%, cu un supus total de 1,5 milioane de tone de materii prime. Totodată, de la începutul anului, rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare de circa 85%. Rata crescută de procesare a materiei prime, corelată cu piața favorabilă a produselor petroliere, au susținut obținerea de rezultate bune în rafinăria Petromidia Năvodari.
Astfel, în primele nouă luni ale anului, a fost înregistrat un randament al produselor albe de 85,68%wt și un indice al intensității energetice de 97,61%.
În ceea ce privește rafinăria Vega Ploiești, unicul furnizor intern de bitum pentru piața din România și singurul producător național de hexan, procesarea totală, în primele 9 luni ale anului, a fost de 267,7 mii de tone, în creștere cu aproximativ 20% față de primele 9 luni din 2021.
Gradul de utilizare a capacității de rafinare în creștere cu peste 16%
De asemenea, gradul de utilizare a capacității de rafinare a crescut cu peste 16%, ceea ce a permis consemnarea unei pierderi tehnologice de doar 0,63% și un consum energetic de 2,32 GJ/t.
Rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare din România
Rafinăria din Ploiești se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile finite/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.
În primele 9 luni ale anului 2022, producția totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 94 de mii tone, în creștere cu 28% față de perioada similară a anului trecut
Vânzările segmentului au înregistrat o creștere de aproape 20%, iar livrările de produse s-au concentrat, în proporție de circa 60%, pe piața internă.
Strategia segmentului de Petrochimie asigură companiei o poziție competitivă pe piața internă, dar și pe cea regională – zona Mării Negre și a Mării Mediterane, Europa Centrală și de Est, urmărind să mențină avantajul competitiv, odată ce piața se stabilizează.
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă și polietilene din România
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă și polietilene din România, reușind constant să-și majoreze cota de piață și pe categoriile secundare de produse.
Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat 2,93 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anului. Profitul operațional (EBITDA) a consemnat o valoare de 41,4 de milioane de dolari în ianuarie – septembrie 2022, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de circa 1,7 milioane de dolari.
Media cotațiilor Platts, creștere de 92% pentru motorină și 60% pentru benzină
În primele 9 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, media cotațiilor Platts (FOB Med Italy), exprimate în dolari (moneda de referință), a înregistrat o creștere de 92% pentru motorină, respectiv o creștere de 60% pentru benzină.
Tot pe fondul deprecierii de aproximativ 13% a leului față de dolar (media 9 luni 2022 vs. media 9 luni 2021), cotația internațională a motorinei a crescut în moneda națională cu 117%, iar cotația internațională a benzinei a crescut în moneda națională cu 81% față de aceeași perioadă din 2021.
Cantitățile totale de carburanți comercializați de Rompetrol Downstream, creștere de 3% pe segmentul de retail
Cantitățile totale de carburanți comercializați de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – septembrie au fost de 1,7 milioane de tone, în scădere la vânzările en-gros, dar cu o creștere de 3% pe segmentul de retail.
La sfârșitul lunii septembrie 2022, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.235 de puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi), în creștere cu 56 de unități față de numărul consemnat la finele lunii septembrie 2021.
Articolul Rompetrol Rafinare, afaceri de aproape 5 miliarde de dolari la nouă luni apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole