România, pe primul loc în UE la copiii care au copii

România are tot mai multe mame minore. Unul din 11 copii născuți anul trecut are mama cu vârsta sub 19 ani, iar aproape 700 de bebeluși au fost născuți de fete mai mici de 15 ani. Ţara noastră este pe primul loc și în Uniunea Europeană la numărul de mame cu vârste între 10 şi 15 ani – arată datele Organizației Salvați Copiii, iar județele Mureș, Bihor, Dolj și Brașov au cele mai multe cazuri.
În țara noastră, reglementările sunt sărace, iar indiferența din rândul autorităților este covârșitoare.
Numărul mamelor minore din România se poate diminua doar dacă acestea vor merge la şcoală, iar educaţia pentru sănătate ar trebui să devină o disciplină permanentă în școli, „care să facă parte din currculă”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la o dezbatere în Parlament dedicată lansării unui raport realizat de Salvați Copiii privind situația mamelor minore din România.

Accesul la educaţie şi la educaţie sexuală sunt principalele probleme. Şi ar trebui să evităm să rămânem cantonaţi exclusiv în această zonă, a educaţiei sexuale. Avem un nou ministru la educaţie şi sunt convins că o să putem să găsim o soluţie astfel încât educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă, adaptată oricărei vârste, care să facă parte din curriculă. Dar nu putem să facem educaţie pentru sănătate dacă aceşti copii nu merg la şcoală. E clar că problema este legată de un background cultural, ei aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care în mod tradiţional se căsătoresc ilegal la vârste extrem de tinere şi ca urmare au copii.
spune Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Una din trei mame minore din România s-a născut tot dintr-o mamă minoră, iar 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani nu mai merg la școală.
45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc în UE la acest capitol.
 
 
 
Redactor: Alina Răduț
Articolul România, pe primul loc în UE la copiii care au copii apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole