Sfântul Andrei, ocrotitorul României

Pe data de 30 noiembrie este prăznuit Sfântul Andrei, o sărbătoare creștină foarte importantă pentru români. În această zi, peste 940.000 de români îşi serbează onomastica, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei şi Andreea.

Originea acestui numite provine din limba greacă, mai exact din cuvântul „aner”, care se traduce „viril”, „curajos” și „energic”. Persoanele care poartă acest nume ar avea un al șaselea simț. Datorită acestui fapt au capacitatea de a-i surprinde plăcut pe cei din jur cu intuiția lor. De asemenea, semnificația numelui Andrei se află în strânsă legătură cu Biblia, Sfântul Andrei fiind unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului.
Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal, „Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei”.
Ziua Sfântului Andrei e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. Tot în această perioadă, pentru a afla cât de rodnic va fi următorul an, gospodinele pun boabe de grâu la încolţit, într-o strachină cu apă. Cât de des va răsări grâul, atât de bogată va fi recolta de anul viitor.
Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei „spune” câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul, aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.
Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, în anul 1997, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul țării noastre.. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului.
 
 
 
 
Redactor: Alina Răduț
Articolul Sfântul Andrei, ocrotitorul României apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole