Portul Constanța, perla ruginită a Mării Negre

România joacă un rol esențial în evitarea unei crize mondiale a cerealelor. Guvernul a promis lucrări de urgență în Portul Constanța ca să grăbească transportul mărfurilor, iar până acum sunt gata lucrările de reabilitare la 35 linii de cale ferată. Alte 64 de linii vor fi gata abia în primăvara. Două-trei procente din PIB se pierd pentru că Portul Constanța este folosit la doar jumătate din potențial.

 
În Portul Constanța sunt 311 linii de cale ferată. 35 dintre ele au fost reabilitate în procedură de urgență, pe 112 se circulă cu restricții, iar 100 sunt închise. Din cele peste 700 de vagoane care blocau portul la începutul războiului din Ucraina, jumătate încă ruginesc pe șine.
Vagoanele încă deplasabile vor fi trase pe linie moartă, pentru ca muncitorii să poată repara șinele de sub ele.
Acum se lucrează la alte zeci de cai ferate din Port, numite de Guvern „prioritatea a doua”.
Dar lucrul merge lent, pentru ca 144 de vagoane blochează, încă, șinele ce trebuie reabilitate, în timp ce milioane de tone de cereale din Ucraina așteaptă să fie transportate spre alte zări. Fiscul vrea sa vândă vagoanele în contul unor datorii ale CFR Marfa. Din iunie și până acum ANAF a organizat trei licitații. La prima și la a doua nu s-a prezentat nimeni iar la a treia s-au vândut doar 25 de vagoane de cale ferată. E o poveste care ne costă bani mulți în fiecare zi, în condițiile în care Ucraina nu mai poate folosi porturile sale. Dacă Portul Constanța ar fi sută la sută funcțional, taxele pentru exportul mărfurilor ucrainene, în special cereale, ar putea aduce bani grei în bugetul României. În total, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru reparația căilor ferate portuare.
 
 
 
 
Redactor: Cristina Niță
Articolul Portul Constanța, perla ruginită a Mării Negre apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole