Românii ar putea mânca doradă din Marea Neagră

Marea Neagră se pregătește să devină „casă” pentru doradă, un pește întâlnit în Marea Mediterană. Doi biologi de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța lucrează zilele acestea să aclimatizeze în Marea Neagră celebrul pește de Mediterană. Primul lot de pui a fost adus în laboratorul de acvacultură marină și se află în perioada de carantină și adaptare. Dacă experimentul va reuși, orice antreprenor va putea crește doradă în fermele marine amenajate pe Litoral.

 
Într-un bazin de aclimatizare sunt 300 de peștișori, aduși în România de mai puțin de o săptămână. Temperatura este menținută artificial la 15-20 de grade Celsius astfel încât puii de doradă să crească și să se dezvolte. Pentru că-s mici, plăpânzi și vulnerabili, sunt îngrijiți tot timpul și mediul lor e controlat de către biologi.
Puiețul de doradă a fost luat din apele calde ale Italiei, din Marea Adriatică. Salinitatea mării e mai mare în Mediterană decât în Marea Neagră, iar biologii testează zilnic apa din bazin și o țin tot timpul sub control.
Dacă experimentul biologilor de la Constanța va reuși, va deveni un succes cu potențial economic uriaș. Românii preferă fructele de mare sau doradă, iar 90% din peștele pe care îl consumăm provine din export. Țara noastră mai produce doar 10% din peștele pe care îl consumăm, dar aclimatizarea doradei ar relansa acvacultura pe scară largă.
Dorada a ajuns pe cale naturală și în Marea Neagră, pentru că temperatura apei a crescut în ultimii ani. O dovedește această filmare subacvatică, a unui scafandru amator. Recent, pescarii au prins doradă și la Constanța și Agigea.
Studii recente arată că românii mănâncă între 4 și 6 kilograme de pește într-un an. Chiar și la un consum atât de mic, producem și mai puțin. Ni s-au schimbat și gusturile și nici nu mai avem mari unități de producție de pește autohton. În restaurantele în care saramura de crap era vedeta meniurilor și-au făcut loc, în ultimii ani, doradă, somonul și fructele de mare. În piețe dorada costă 40 de lei pe kilogram și este importată din Grecia, Italia, Franța și Spania.
Specialiștii spun că o revigorare a acvaculturii este absolut necesară în țara noastră. Numărul unităților de producție scade de la an la an. Iar alimentația, chiar dacă nu mai este dictată de sloganul „nici o masă fără pește”, nu poate fi lipsită de acizii grași, vitaminele și mineralele din pește.
 
Redactor: Cristina Niță
Articolul Românii ar putea mânca doradă din Marea Neagră apare prima dată în Stiri Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole