Forțele MAI se mobilizează pentru protejarea cetăţenilor în week-end-ul de Florii

Aproximativ 24.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, zilnic, în acest week-end, pentru prevenirea evenimentelor negative şi a faptelor antisociale, astfel încât cetăţenii să se bucure în siguranţă de Sărbătoarea Floriilor Ortodoxe.
În aceste trei zile, poliţiştii, jandarmii, poliţiştii de frontieră, pompieri, precum şi alţi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezenţi, cu efective suplimentare, pe principalele artere rutiere, la punctele de trecere a frontierei, în staţiunile turistice şi în zona spaţiilor aglomerate şi a lăcaşurilor de cult.
Obiectivele tuturor angajaţilor MAI vor fi menţinerea unui climat normal de ordine şi siguranţă publică şi asigurarea intervenţiei în situaţii de pericol pentru cetăţeni.
O mare atenţie va fi acordată locurilor unde vor fi organizate evenimente publice şi lăcaşurilor de cult unde se vor desfăşura slujbe religioase la care este preconizată participarea unui număr mare de credincioşi.
Poliţiştii şi jandarmii vor acţiona în zonele apropiate bisericilor, dar şi pe căile de acces către acestea, în zona parcurilor şi a locurilor de agrement, cu misiunea principală de a oferi sprijin şi îndrumare cetăţenilor.
În zilele de vineri, sâmbătă şi în Duminica Floriilor, structurile MAI vor intensifica acţiunile punctuale şi activităţile preventive, prin prezenţă activă în stradă.
De asemenea, în acest weekend, Poliţia va suplimenta numărul de echipaje la orele de trafic intens pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, precum şi pe căile rutiere care converg către staţiuni turistice sau către lăcaşuri de cult. Peste 1.000 de poliţiştii rutieri vor acţiona zilnic pentru fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor grave.
Pentru a ajunge în siguranţă la cei dragi, le recomandăm conducătorilor auto să fie responsabili în trafic, să nu depăşească viteza legală şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de celelalte autovehicule care să permită evitarea oricărui pericol.
Aproximativ 200 de jandarmi montani se vor afla permanent pe traseele şi în staţiunile turistice, echipaţi şi pregătiţi să intervină pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale. Având în vedere posibile schimbări meteorologice, recomandăm cetăţenilor ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze cu privire la starea vremii şi la itinerariul de deplasare.
În aceste zile, peste 5.000 de pompieri, cu 4.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din situaţii de risc.
Pentru prevenirea incendiilor, pompierii vor derula activităţi de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor, precum şi la unităţi turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire vor urmări aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori.
Răspunsul la urgenţele medicale se va realiza prin intermediul celor peste 500 de echipaje SMURD şi 118 autospeciale pentru descarcerare.
De asemenea, echipajele Inspectoratului General de Aviaţie al MAI sunt pregătite cu 15 aeronave pentru transportul cetăţenilor aflaţi în dificultate sau pentru intervenţii în sprijinul misiunilor operative pe linie de ordine şi siguranţă publică.
La frontiera de stat, în contextul Floriilor Ortodoxe, aproximativ 3.900 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la graniţele ţării. Personalul va fi planificat astfel încât să poată fi asigurat un control operativ pe ambele sensuri de deplasare.
În egală măsură, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, dacă situaţia o impune, vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, împreună cu care efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului de călători şi mijloace auto.
Pentru perioada următoare, recomandăm accesarea aplicaţiei Trafic online a Poliţiei de Frontieră, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare pentru a preîntâmpina apariţia suprasolicitărilor, din cauza unui număr mare de călători într-un singur punct de trecere, într-un timp foarte scurt.
Reamintim faptul că de la integrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen. Cu toate acestea, pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale sunt posibile verificări ale poliţiştilor pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor. Scopul acestora este prevenirea infracţiunilor transfrontaliere şi a migraţiei ilegale.
Sursa: MAI

Cele mai Accesate Articole