O veche meserie, din nou la modă

O meserie veche și importantă, aceia de moasă, revine în actualitate. În prezent, în România sunt 1.000 de persoane licenţiate în profesia de moaşă, însă necesarul este de 11 ori mai mare.

În trecut, moașa era persoana care ajuta o mamică să nasca bebelușul și o învăța cum să îl îngrijească. În prezent, cele mai multe mămici nasc în spital și moașele devin automat asistentele care participă la naștere. Totuși, în multe zone din țară, mamica desemnează o persoană draga ei în postura de „moașă”, un rol care trebuie asumat cu seriozitate și dăruire.
În prezent, în România sunt în jur de 1.000 de moaşe calificate, un număr destul de mic în comparație cu necesarul. Potrivit autorităților ar trebui să activeze câte o moaşă la fiecare cabinet de medicină de familie, adică aproximativ 12.000 în total.
În acest context, un spital privat din Constanța a organizat cursuri pentru perfecționare în domeniu, la care invitat special a fost o moașă licențiată din Marea Britanie, care a vorbit despre importanța acestei meserii precum și a perfecționării ei.
În cadru cursului, participantele au fost pregătite temeinic în acest sens. Acum, pentru acestea nu mai există niciun tabu în ceea ce privește monitorizarea sarcinii, îngrijirea nounăscutului și a proaspetei mămici.
Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea
The post O veche meserie, din nou la modă appeared first on Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole