Jurnaliștii sărbătoresc, astăzi, Ziua Internațională a Presei Libere

Data de 20 aprilie fiind stabilită pentru această sărbătoare începând din anul 1991, la inițiativa organizației „Reporteri Fără Frontiere”. Potrivit ultimului clasament al libertății presei, România ocupă locul 52 din 180 țări în care a fost analizate.

Potrivit clasamentului mondial al libertăţii presei, Press Freedom Index, realizat în 2010, ţara noastră se află pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei, înaintea Republicii Moldova, Croaţiei și Greciei. Primele trei poziţii sunt ocupate de ţările din nordul Europei, Finlanda, Norvegia şi Danemarca, iar ultimele de Siria, Turkmenistan, Coreea de Nord sau Eritrea.
În decursul anilor cazurile de abuz la adresa jurnaliștilor au fost destul de frecvente  existând situații în care aceștia și-au pierdut viața. Din fericire, în România, nu s-a ajuns până aici dar s-au înregistrat cazuri de agresiuni fizice și psihice. Imaginile vorbesc de la sine.
Rolul mass-media este nu doar de a informa și a educa, ci și de a sancționa derapajele celor care dețin funcții în sistemul politic și administrativ. Acel rol de a veghea la respectarea legii, a drepturilor și libertăților omului. O presă independentă și corectă înseamnă o societate mai dreaptă și un sistem politic aflat în slujba cetățeanului.
Din păcate, nu toți cunosc semnificația sintagmei de presă liberă.
„Reporteri Fără Frontiere”  împlineşte în acest an 26 de ani de la înfiinţare, organizaţia militând pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume. La mulți ani tuturor jurnaliștilor!
Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea
The post Jurnaliștii sărbătoresc, astăzi, Ziua Internațională a Presei Libere appeared first on Litoral TV .

Cele mai Accesate Articole