De astăzi, nu mai plătim tarife de roaming în interiorul Uniunii Europene

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a anunțat că de la 15 iunie, românii care călătoresc în interiorul Uniunii Europene și în țările din Spațiul Economic European vor plăti convorbirile, mesajele și SMS-urile la tarife naționale.
Astfel, apelurile telefonice efectuate în roaming și SMS-urile trimise vor fi scăzute din abonamentul național existent, fără nici un cost suplimentar.
„Începând cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile și datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) și țărilor din Spațiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naționale incluse. După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei rețele, dar în limitele unei utilizări rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la ‘Roam like at home’, sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în țările UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE)”, se arată într-un comunicat al ANCOM.
Pentru a beneficia de ”Roam like at home”, clienții nu trebuie să-și achiziționeze un nou plan tarifar sau să își reînnoiască abonamentul în vigoare.
La depășirea minutelor și SMS-urilor incluse în abonament, se vor percepe suprataxe de maximum 3,2 eurocenți pe minut.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană a impus  o „politică de utilizare rezonabilă în roaming”, care vizează mai ales datele. Asfel, în roaming vom avea acces doar la o parte a traficului de date.
Companiile de telecomunicații  pot sa stabilească o limită atunci când clienții au un plan tarifar cu date nelimitate. Tariful ar urma să fie însă de mai puțin de un eurocent/MB, cu mult sub media de 5 eurocenti/MB cât era până acum.
 

Cele mai Accesate Articole