Gripa aviară. Măsuri speciale în Portul Constanța

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti a confirmat prezenţa virusului gripei aviare în probele prelevate de la un cadavru de cormoran recoltat din Portul Constanţa.
Este cel de-al doilea caz de gripă aviară din judeţ, după cel al unei ledebe, al cărui cadavru a fost descoperit tot în apele din apropierea portului.
În aceste condiții, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a decis să ia măsuri speciale, în conformitate cu cele dispuse de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.
CN APMC SA a cerut operatorilor portuari să semnaleze, în regim de urgență, apariția, pe uscat sau în acvatoriul portuar, a cadavrelor de păsări.
”Acestea vor fi ridicate de către specialiştii DSVSA Constanţa, în condiţii de siguranţă, iar probele vor fi transmise de urgenţă spre analiză la Laboratorul Judeţean din cadrul DSVSA Constanţa”, se precizează       într-un comunicat al companiei.
În același timp, specialiştii sanitari recomandă populaţiei să menţină păsările în gospodărie, în adăposturi închise, pentru ca acestea să nu vină în contact cu păsările sălbatice.
Potrivit DSVSA, proprietarii sunt obligați să anunțe medicii veterniari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie.
Pentru a împiedica răspândirea virusului s-a decis și ”interzicerea expedierii de păsări, carne proaspătă, carne tocată, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestice, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricţie sanitară veterinară, fără avizul autorităţii sanitare veterinare”.

Cele mai Accesate Articole