Proiecte Culturale Dobrogene

Asociația  „Artiști Dobrogeni” a derulat primul proiect cultural ca entitate cu pesonalitate juridică și, cu această ocazie, prezentăm membrii care compun asociația culturală. Încercăm să prezentăm  în perioada următoare artiștii plastici care au facut parte din proiect, membri ai asociației, într-un scurt interviu. Astăzi continuăm seria discuțiilor despre cultură cu Liliana Lazăr artist plastic și membră în Asociaţia „Artişti Dobrogeni” . O surpriză plăcută am avut atunci când am aflat că doamna Lazăr activează în magistratură în calitate de judecător. Cu atât mai mult putem observa latura sensibilă a existenței sale așa cum putem vedea în lucrările pe care le creează.
 
 
 
 
E.T. Ce v-a inspirat  în alegerea temelor pentru lucrările dumneavoastră ?
L.L. Pictez pur și simplu, exprimând stări efemere. Aleg să exprim realitatea în tonuri armonioase sau încerc o abordare suprarealistă. În esență, recreez realitatea, iar modalitatea de exprimare selectează energiile pozitive, eliminându-le pe cele negative.
 
E.T. Cum vedeți Dobrogea în contextul specificului multietnic?
L.L. Este un spatiu generos, care creează premisele unor prietenii interesante. Mai mult, puterea de ”absorbție” este maximă ! De aici, generozitatea la nivel individual, cu efecte benefice asupra societății în întregul ei.
 
E.T. Cum v-a inspirat în temele dumneavoastră acest specific multicultural?
L.L. Nu am avut ”timpul artistic” necesar pentru a decanta diferențele de cultură, obiceiuri, tradiții.  Acestea par să se fi omogenizat într-un recipient fără limite de acest gen… În spațiul acesta, petrecem împreună timp prețios !
 
E.T. Cum vă definește proiectul cultural și de creație în care v-ați implicat în ultimele șase  luni ?
L.L. Este o oportunitate pe care doresc să o fructific la dimensiunile cuvenite; din păcate, deocamdată, profesia îmi devoră tot timpul fizic, subjugându-mă și obligându-mă să expun lucrări mai vechi; sper ca viitorul să îmi aducă mai mult ”timp artistic”, astfel încât să onorez proiectul cultural în care m-am implicat .
 
E.T. Ce credeți că trebuie să se întâmple  la Constanța pentru ca urbea să fie considerată un oraș cultural ?
L.L. Este evident că trebuie să se schimbe mentalitatea la nivel de factori decizionali, pentru că în orice epocă – oricare ar fi fost ea ca orientare politică – arta a avut locul ei bine definit.
   
E.T. Cum descrieți excursia de documentare din cadrul proiectului la care dvs ați participat ?
L.L.   A fost un minunat prilej de cunoaștere – atât a spațiului geografic dobrogean, cât și a membrilor asociației; am descoperit nu numai frumusețea naturală a spațiului explorat, dar și frumusețea interioară a pictorilor alături de care expun de o vreme încoace.
 
E.T. Credeți în proiectele culturale finanțate din surse private ?
L.L. Într-o societate măcinată de interese oculte, atari proiecte par să ofere gura de oxigen de care are nevoie cultură…
 
E.T. Cum vă definește   Asociația  „Artiști Dobrogeni”  în cadrul căreia activați ?
L.L. Am devenit o familie artistică, iar eu sunt onorată să fac parte din această familie!
 
E.T. Sunteți adeptul  finanțării publice a culturii ?
L.L. Cultura este parte componentă a societății; cultura asigură hrana spirituală a membrilor societății și, prin urmare, este esențial și fundamental ca finanțarea publică să întrețină cultura în toate manifestările sale.
 
E.T. Ce sfaturi le dați tinerilor care doresc  să urmeze o carieră artistică ?
L.L. Când aveți credința că cineva v-a dăruit acel 1% talent, nu precupețiți niciun efort pentru a adăuga, prin muncă, și celelalte procente care compun întregul !
   
E.T. Cum vă influențează în creația dumneavoastră cosmopolitismul dobrogean ?
Mă stimulează să deschid aripile mai mult decât aș fi crezut că o pot face !
 
E.T.   Credeți că alternativa privată în domeniul creației culturale va dinamiza dezvoltarea culturii publice?
L.L. Dintotdeauna, susținerea privată în domeniul creației culturale a fost o alternativă viabilă; artiștii o așteaptă cu brațele deschise!
 
E.T. Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor ?
L.L. Trebuie să fii ipocrit să nu recunoști că visul tău cel mai frumos este o expoziție personală ! Acesta este visul meu pentru viitorul apropiat, în acest inconfundabil spațiu dobrogean !







 
Interviu realizat de Enache TUȘA în cadrul proiectului
„ Organizare sesiune culturală și realizare album cu artişti dobrogeni contemporani ”
– Finanțare: Consiliul Județean Constanța
– Cofinanțare: Asociația „Artiști Dobrogeni  ”
 
 

Cele mai Accesate Articole