România, partener pentru o Europă mai puternică

Realizarea Coridorului Sudic de Gaze, proiect de o importanță strategică pentru consolidarea securității energetice a continentului european, a reunit, pentru a patra oară, la Baku, Consiliul Consultativ. La ediția din acest an, a fost prezentă și România, fiind prima participare a țării noastre la acest eveniment.

Întrunirea anuală de la Baku, din Republica Azerbaidjan, privind Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze a reunit numeroși oficiali. Miniștrii Energiei din statele membre ale acestui proiect și  reprezentanți ai mai multor instituții financiare au fost prezenți la cea de-a patra ediție a acestei întâlniri. Consiliul Consultativ s-a bucurat și de prezența vice-președintelui Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic, și a președintelui Azerbaidjanului.
România a participat, în premieră, la evenimentul de la Baku, exprimându-și opinia ca infrastructura Coridorului Sudic să includă și rute de aprovizionare cu gaze naturale pe teritoriul țării noastre. Propunerea vine în întâmpinarea premisei referitoare la diversitatea resurselor și a căilor de transport a gazelor naturale.
Interesul țării noastre de a se alinia la realizarea gazoductului are o conotație majoră, fortificând securitatea energetică a Europei. Intenția Uniunii Europene de a alătura țările din sud-estul Europei la Coridorul Sudic a fost avută în vedere încă de la demararea acestui proiect.
Ratificarea, la sfârșitul întrunirii, de către statul român a textului Declarației ministeriale, alături de ceilalți membri, punctează contribuția României la realizarea acestui proiect și la racordarea Coridorului Sudic cu Europa Centrală.
Cei peste 3.500 de kilometri ai gazoductului vor îngădui direcționarea a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, de la zăcământul din Marea Caspică a Republicii Azerbaidjan până în Italia. Gazele vor ajunge pe continentul european în 2020, anul curent constituind un progres semnificativ în punerea în practică a acestui proiect.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole