Cum ne protejăm de ger. Sfaturile medicilor

Meteorologii avertizează că gerul se va intensifica în întreaga țară, astfel încât minimele vor fi cuprinse între minus 29 și minus 15 grade, iar maximele între minus 15 și minus 10 grade.
În aceste condiții, medicii recomandă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate.
Specialiștii atrag atenția și asupra mitului potrivit căruia trebuie să consumăm băuturi alcoolice pentru a ne încălzi.
În realitate,  alcoolul scade temperatura corpului și trebuie evitat în zilele geroase.
Medicii avertizează totodată că  temperaturile scăzute blochează circulaţia sângelui, iar cele mai afectate, în asemenea condiţii, sunt degetele de la mâini şi picioare.
Pentru a evita degerăturile trebuie să avem încălțăminte adecvată și să purtăm mereu mănuşi.
De asemenea, trebuie să purtăm căciulă și mai multe rânduri de haine, deoarece straturile de aer dintre haine au rol izolator.
Este necesară acordarea unei atenții speciale copiilor. Trebuie evitate  călătoriile cu cei mici pe distanțe lungi, în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor  este bine să se consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe și legume.
Consumul de băuturi calde ajută organismul să mențină temperatura corpului.
În cazul simptomelor de răceală, suntem sfătuiți să consultăm medicul și să nu recurgem la automedicație.
Locuinţele trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.
 

Cele mai Accesate Articole