Dezinfectanți neconformi descoperiți în spitale

Polițiștii au descins, marți, la mai multe adrese din București, Ilfov și Prahova, la companii care produc, importă şi comercializează substanțe dezinfectante care ajung în spitale. Perchezițiile au fost efectuate în urma unei sesizări depuse de Ministerul Sănătății.  Astfel, au fost verificate 15 produse biocide, iar 3 dintre acestea au prezentat neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă.

Ministerul a efectuat două plângeri penale față de 2 societăți, una din București și alta din județul Prahova, care vindeau aceste biocide. De asemenea, direcțiile de sănătate publică din toată țara au dispus retragerea tuturor produselor vizate.
Potrivit ministrului, pacienţii din acele spitale nu au fost în pericol.
Acțiunea s-a desfășurat într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate. Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.
Redactor: Cristina Niță

Cele mai Accesate Articole